TÖLTÖTT, GÖNGYÖLT RIZS (Norimaki)
Hozzávalók:
30 dkg forró főtt rizs (lásd góhan)
1 ív norilevél (ostyaszerűre préselt tengeri alga)
2 sárgarépa
2 uborka
2 sajtszelet (trappista, óvári vagy edámi)
2 szelet gépsonka,
2 szelet lazac (konzervből)
1 evőkanál ecet
3 salátalevél
A főtt rizst locsoljuk meg az ecettel, és keverjük össze. Helyezzük a norilevelet tiszta konyharuhára vagy hurkapálcikákból készült göngyölőre, és egyenletesen, 1 cm vastagságban terítsük rá a rizst. Tegyük rá a vékony szeletekre, csíkokra vágott uborkát, sárgarépát, sonkát, sajtot, lazacot. Vigyázzunk, hogy ne legyen túl vastag a töltelék, mert akkor nem lehet jól összetekerni csigaformájúra. Ajánlatos a sárgarépát, az uborkát felhasználás előtt sós, ecetes vízbe tenni. De ne legyen nedves, mert akkor a norilevél szétszakad! Ha norilevélhez nem tudunk hozzájutni, a rizst tekerhetjük ostyába is, de vigyázzunk, hogy a rizs ne legyen forró. Ujjnyi vékony szeleteket vágjunk belőle, és hosszúkás csíkokra szeletelt salátát helyezzünk rá.