Tartalomjegyzék

RIZSGOMBÓC (Onigiri)

Hús- és halételek mellett igen dekoratív köret. Készülhet formába préselve vagy kézzel gombóccá gyúrva.

Hozzávalók:

30 dkg forró főtt rizs (Lásd: góhan)
2 evőkanál szezámmag
1 evőkanál víz
1 kávéskanál só

A rizst helyezzük fából vagy fémből készült, háromszögletű, kerek vagy szív alakú formába, s óvatosan préseljük le. Ha kézzel formázunk gombócot a rizsből, ajánlatos a tenyerünket előtte besózni! Pirítsuk meg a szezámmagot, keverjük össze sóval, és öntsük rá a vizet. A megpirított szezámmaggal szórjuk meg a rizs tetejét, és helyezzük élénk színű tálra. Díszíthetjük tisztára mosott tűlevelű fenyőgallyal, vagy egy pillanatra forró vízbe mártott őszirózsavirággal, krizantémlevéllel is.