Tartalomjegyzék

PÁLCIKÁRA SZÚRT FALATOK
(Tempura - tencujuszósszal)

Hozzávalók:

4 dl csirkehúsleves
1 dl szójaszósz
3 evőkanál édes vörösbor
2 csomag retek
25 dkg zabpehely
4 tojássárgája
8 dl olaj
12 közepes nagyságú tengeri rák
2 db négyfelé vágott zöldpaprika
2 hosszú, vékony szeletekre vágott sárgarépa
20-40 dkg filézett, vékony szeletekre vágott hal
3 hagyma
15 dkg zöldbab
20 dkg gomba
2 lótuszgyökér vékonyra szeletelve
(elhagyható)
1/4 kg kínai kel
1 padlizsán
4 zsenge kukoricahajtás
20 bambuszrügy (elhagyható)
3 burgonya vékony szeletekre vágva
2 csomag újhagyma 7-8 cm-es darabokban
8 kicsi, hegyes paprika
12 egész apró újburgonya
12 lóbab (vagy fejtett újbab)

Először a tencujuszószt készítsük el! A retket reszeljük meg pépszerűvé. A csirkehúslevest, a szójaszószt és az édes vörösbort keverjük össze, melegítsük fel és hagyjuk kihűlni, majd öntsük kis tálkába, és tegyük hozzá a retket.
A tempurához a tojások sárgáját és a zabpelyhet keverjük ki egy csésze hideg vízben. Forgassuk meg benne a fogvájókra vagy hurkapálcikákra tűzött hal- és rákszeleteket, a gombákat, a zöldségeket. Néhány jó tanács: az egészen apró gombákat száruknál fogva kötözzük össze cérnaszállal. Az újburgonyából több kisebb szemet is fel lehet szúrni a hurkapálcára, ugyanígy az újhagymából, a paprikából, a gombafejből és a zöldbabokból is. Tegyük egy mély serpenyőbe az olajat, forrósítsuk fel, s helyezzük bele a pálcikára fűzött ételdarabokat. Amelyik kisült, tegyük itatóssal vagy szalvétával bélelt tálba. Fogyasztáskor a falatokat mártogassuk a tencujuszószba.