Tartalomjegyzék

SÓLET

Hozzávalók:
40 dkg bab
60 dkg marha- vagy libahús
20 dkg füstölt hús (libamell vagy marhaszegy)
20 dkg libazsír
3 nagy fej hagyma
6 tojás
1 marék gerstli
5 evőkanál liszt
1 evőkanál só

A babot főzés előtt két nappal beáztatjuk, a vizet közben egyszer leöntjük. A zsirt egy széles lábosban megolvasztjuk, s a levelekre szedett hagymát üvegesre dinszteljük. Beletesszük a húsokat, majd az egészet egy kevés liszttel meghintjük. Beleöntjük a leszűrt babot, a gerstlit, majd ismét lisztet hintünk rá. Ezután fölengedjük annyi vízzel, hogy babot ellepje, 6 tojást alaposan megmosva héjastól, egészben a babba beleültetünk. A lábast fedővel lezárjuk, s t kis lángon három órán át főzzük. Ezután a sütőbe tesszük és még két órán át kis lángon sütjük. (Még jobb lesz az étel, ha előző este ba főzést kihagyva a betesszük sütőbe és a legkisebb lángon kora reggelig sütjük.