Zilahy Ágnes 1892-ben megjelent VALÓDI MAGYAR SZAKÁCSKÖNYV című művéből valók az itt következő receptek.
Receptek
Magyar konyha
Írta: Zilahy ÁgnesSomlói galuska
Írta: Oláh TamásMindenek előtt elfogadjuk a régi igazságot, mely szerint mindenki úgy álmodik, gondolkodik és cselekszik, ahogy eszik. Erről vallanak ízlelő szemölcseink, kiválasztó mirigyeink, kérdezzük csak meg ajkainkat, nyelvünket! Az íny gyönyöre az emberi test titkos mélyéből tör a magasba. Nem mindegy tehát, hogyan és miből készítjük az ételt. Azt mondják, ami egyszer sikerült, nem biztos, hogy sikerül máskor is. A receptek mégis erre tesznek gyenge kísérletet, leírják, mit tegyél, hogy azt az ízt varázsold elő, ami egyszer (vagy talán többször is) már összejött másnak. Remélem most is így lesz.
Lássuk hát a receptet!
Az indiai konyha
Írta: Karsai GyörgyMég egy hazánknyi kis területen sem beszélhetünk egységes konyhaművészetről - ki akarná egy kalap alá venni például a szegedi halászlét és a vasi pecsenyét?! -, hát még mit mondjunk a világrésznyi területű Indiáról, ahol ezt nemcsak a hatalmas távolságok, hanem a nyelvi és vallási különbözőségek is megnehezítik. Helyesebb is, ha külön kasmiri, bengáli, mogul, pandzsábi, mahárástrai, telugu stb. konyháról beszélünk, hiszen olyan, hogy "indiai konyha", tulajdonképpen nem is létezik.
Az arab konyha
Írta: Timaffy Tünde
Az arab konyha története az arab világnak a története: ételeik a múlt győzelmeinek és vereségeinek emlékét őrzik. A pásztor- és kereskedő-életmódot folytató régi arabok mindössze néhány egyszerű ételt főztek: sűrű, zöldséges húslevesbe morzsolt kenyeret (szeridet), datolyából, vajból és tejből kevert hajszot. Ezek Mohamed próféta kedvenc ételei voltak. A kevés húsból, sok zöldséggel készült ragufélék (marakák) fűszeresebb változatai ma is a leggyakoribb arab ételek. Az arab hódítás nyomán a VII-VIII. században viszonylag összefüggő iszlám birodalom jött létre. A hatalmas területen szétszóródott arabok más műveltséggel találkoztak az idők folyamán. Ez tükröződik étkezési hagyományaikban is: a helyi különbözőségek számottevőek. Az arab kultúrát és civilizációt eredendően az iszlám vallás határozza meg: benne gyökereznek az étkezéssel kapcsolatos szokások és hagyományok is.