Tartalomjegyzék

SZAKÉBAN FŐTT RIZS, GOMBÁVAL (Csirasi-Zusi)

Hozzávalók:

30 dkg rizs
1 ív norilevél vékony csíkokra vágva
(elhagyható)
1 1/2 evőkanál szake vagy száraz sherry
3 1/2 evőkanál ecet
3 evőkanál csirkehúsleves
5 1/2 evőkanál cukor
15-20 dkg lótuszgyökér (elhagyható)
10 dkg vékony csíkokra vágott sárgarépa
1 kávéskanál só
2 tojás
20 dkg zöldbab
1 nagyobb uborka
1 teáskanna étolaj
5 gomba (lehet szárított gomba is)
2 1/2 evőkanál szójaszósz
Díszítéshez retek vagy erős paprika

Tegyük fel a rizst főni (lásd: góhan) és forrásig tegyük bele a szakét (illetve sherryt) és a norilevelet. Pár pillanat után vegyük ki. Ha a rizs megfőtt, öntsünk rá 3 evőkanál ecetet, 1 1/2 evőkanál csirkehúslevest, 1 1/2 evőkanál cukrot és ízlés szerint fűszerezzük. A sárgarépacsíkokat és a 2 evőkanál cukrot, 1/4 kávéskanál sót tegyük fel annyi vízben, hogy éppen ellepje. Pároljuk puhára. A gombafejeket vágjuk vékony csíkokra, tegyünk hozzá 1 evőkanál csirkehúslevest, 2 evőkanál cukrot, 2 evőkanál szóját, és pároljuk, amíg a leve el nem fő. A kis darabokra vágott zöldbabot szórjuk meg 1/2 kávéskanál sóval, és kevés vízben szintén pároljuk puhára. Ha friss lótuszgyökeret használunk és nem konzervből készítjük, hámozzuk meg, vágjuk össze apró kockákra és tegyük 1 kávéskanál ecettel ízesített vízbe. Főzzük lassú tűzön 2-3 percig. Vegyük ki a lábosból és hagyjuk kihűlni. A tojásokat verjük fel 1/4 kávéskanál sóval, és süssük meg olajban. A rántottaszerűen megsütött tojásból vágjunk hosszú, vékony csíkokat. Keverjük össze a rizst a főtt gombával, a párolt sárgarépával, a zöldbabbal és a kockára vágott lótusszal. Szórjuk meg a tetejét a tojáscsíkokkal, a norilevéllel vagy apróra vágott petrezselyemzöldjével. A tetejére tegyünk hosszú, vékony csíkokra vágott erős retket vagy erős paprikát. Uborkával díszítve tálaljuk.

Scroll to top