Tartalomjegyzék

NYÁRSON SÜLT CSIRKEMELL (Sete ajam)

 

Hozzávalók:

3 csirkemell (kb. 1 kg)
A pácoláshoz:
2 evőkanál olvasztott vaj vagy margarin
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
1/2 teáskanál gyömbérpor vagy
1/4 szelet friss gyömbérgyökér
2 evőkanál szójamártás
1/2 teáskanál só
A mogyorómártáshoz:
1 evőkanál salátaolaj
1/2 gerezd finomra vágott fokhagyma
2 evőkanál összevagdalt zöldhagyma
1/4 teáskanál só
1/2 teáskanál chili
2 evőkanál mogyoróvaj
1 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál szójamártás
1/2 teáskanál pirospaprika
1/2 teáskanál szardellapaszta
1 evőkanál citromlé
1,5 dl kókusztej
A díszítéshez:
2 evőkanál salátaolaj
2 evőkanál összevágott zöldhagyma

A csirkemelleket lefejtjük a csontról, bőrétől megtisztítjuk, majd kb. 3 x 4 cm-es kockákra vágjuk. A csirkedarabokat ötösével tűzzük rá kis nyársrudakra.
Készítsünk pácot: keverjük össze a vajat, a fokhagymát, a gyömbért, a szójamártást és a sót egy lapos jénai tálban. Hagyjuk a csirkét a pácban állni 30 percig, közben többször forgassuk meg. Ezalatt készítsük el a mogyorómártást a következőképpen: forró olajban állandó kevergetés közben pároljuk aranysárgára a fokhagymát és a zöldhagymát, majd adjuk hozzá a mártáshoz valókat. Főzzük közepes lángon, és keverjük mindaddig, míg az sűrű nem lesz. Tartsuk melegen.
Süssük grillsütőben a feltűzdelt csirkedarabokat kb. 15 percig, közben többször forgassuk meg. Kis serpenyőben keverjük össze a cukrot és az 1 evőkanál szójamártást. Keverjük kis lángon addig, amíg a cukor megolvad, és tegyük félre.
Készítsük el a díszítést! Kis serpenyőben, forró olajban pirítsuk meg a vöröshagymát, míg aranysárga és ropogós nem lesz. A pirított hagymaszeleteket itatós papíron vagy papírszalvétán szárítsuk meg. Helyezzük el a csirkeszeleteket egy fatányéron. Ízlés szerint öntsünk mogyorómártást a csirkedarabokra, és utána óvatosan locsoljunk a tetejére a szójamártás-keverékből, és díszítsük sült hagymával.