Tartalomjegyzék

TÖLTÖTT SZŐLŐLEVÉL (Dolmeje berg)

 

Hozzávalók:

50 dkg darált marhahús
2 hagyma
15 dkg rizs
10 dkg sárgaborsó
2-3 csomó kapor
1-1 teáskanálnyi borsmenta,
bazsalikom,
borsikafű
1 kávéskanál őrölt bors, curry és pirospaprika
2 teáskanál só
25-30 ép szőlőlevél
A fokhagymás joghurthoz:
2 dl joghurt
2-3 gerezd szétnyomkodott fokhagyma

A darált marhahúst keverjük össze a reszelt hagymával. Adjuk hozzá a rizst, a sárgaborsót, az apróra vágott kaprot, a borsmentát, a bazsalikomot, a borsikafüvet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, curryt és pirospaprikát is adhatunk hozzá. A masszát fél pohár víz hozzáadásával jól dolgozzuk össze. A száraiktól megfosztott friss szőlőleveleket egy-két percre tegyük forrásban lévő sós vízbe, hogy megpuhuljanak. Vegyük ki a vízből, és csurgassuk le.
Egy-egy levélbe egy teáskanálnyi tölteléket tegyünk. Hajtogassuk össze. Rakjuk őket egy mély lábasba, s öntsünk rá 2-3 pohár vizet. Hogy a levelek főzés alatt ne nyíljanak szét, célszerű nehezékként egy kistányért rakni a töltött szőlőlevelek tetejére. Kis lángon főzzük. Fokhagymás joghurttal fogyaszthatjuk.