Tartalomjegyzék

VAJBAB RIZZSEL (Lubja-polo)

Hozzávalók:

1 kg vajbab (vagy zöldbab)
50 dkg marhahús
1 hagyma
18 dkg vaj
7 dkg sűrített paradicsom
1 kg rizs
1 teáskanál só
1 kávéskanál curry,
pirospaprika,
őrölt bors és fahéj

A darabokra vágott babot megpároljuk. 1 hagymát apróra vágunk, és 5 dkg vajban vagy két evőkanál olajban megfonnyasztjuk. Beletesszük a kockára vágott húst, és jól megpirítjuk. Hozzáöntünk 4 dl vizet, s puhára főzzük. Ha a vizét elfőtte, hozzáadjuk a kevés vízzel felhígított sűrített paradicsomot, és a párolt vajbabot. Curryvel, paprikával, borssal fűszerezzük. 30-40 percig gyenge lángon főzzük. Miután elkészült, félretesszük.
Az előző este sós vízben beáztatott rizst forrásban levő sós vízben félig megfőzzük, utána leszűrjük. Mély lábasban 3 dkg vajat felolvasztunk, váltogatva belerakunk egy-egy réteg rizst és vajbabos húst. A vajbabos réteget mindig szórjuk meg fahéjjal. Az utolsó réteg rizs legyen, amelyet locsoljunk meg 10 dkg felolvasztott vajjal. A lábast jól bepárnázott fedéllel lefedjük, s 30-40 percig gyenge lángon, alátéten pároljuk. A vajbabos hús rizs nélkül, önálló ételként, kenyérrel, fokhagymás joghurttal is fogyasztható.