ÜRÜHÚSOS RIZS (Tehcsine berre)
Hozzávalók:
1 kg rizs
1 kg ürühús
1 hagyma
25 dkg mandula
3,5 dkg narancshéj
5 dl joghurt
2 kávéskanál sáfrány
5 dkg vaj
20 dkg margarin
5 evőkanál só
2-3 teáskanál fahéj és curry
A vékonyan lehámozott narancshéjat kevés vízben megfőzzük, hogy ne legyen keserű. A mandulát beáztatjuk és lehámozzuk. A narancshéjat és a mandulát hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Félretesszük.
Az apróra vágott hagymát megfonnyasztjuk, beletesszük a nagy kockákra vágott ürühúst, s jól átsütjük. 4 dl víz hozzáadása után puhára főzzük.
Közben felverjük a joghurtot, s beletesszük a jól összemorzsolt sáfrányt, sót. Miután a hús a vizét elfőtte, belerakjuk a sáfrányos joghurtba.
Az előző nap 2 evőkanál sós vízben beáztatott rizsről leöntjük a vizet, és 3 l forrásban lévő, 2 evőkanál sóval ízesített vízbe tesszük, s félig megfőzzük, leszűrjük. A lábas aljára vajat és 1 evőkanál vizet teszünk. A sáfrányos joghurtból néhány evőkanálnyit a lábosba öntünk, egy-egy réteg rizst teszünk rá, majd egy réteg joghurttal összekevert hús következik. A húsrétegeket narancshéjjal, mandulával, fahéjjal, curryvel szórjuk meg. Az utolsó réteg rizs legyen! A rizs tetejét olvasztott margarinnal locsoljuk meg. A lábost jól bepárnázott fedéllel lefedjük, s 30-40 percig gyenge lángon, alátéten pároljuk.
Az ürühúst más húsok (marhahús, csirke stb.) is helyettesíthetik.