CSELO KEBAB
Hozzávalók:
1 kg rizs
2-3 burgonya
só
1 kg puha hátszín vagy marharostélyos
2 hagyma
2 tojás
őrölt bors
csipet szódabikarbóna
5-6 paradicsom;
tálaláskor személyenként
2 dkg vaj
1-2 nyers tojás sárgája
Italhoz személyenként
1 dl joghurt
2 dl szódavíz
3-4 teáskanál só
1 teáskanál őrölt bors
Mielőtt hozzálátnánk a nyársonsülthöz, készítsük el a rizst a polo mintájára (lásd ott), azzal a különbséggel, hogy párolás előtt nem olvasztunk vajat a rizsre. A rizst tálalásig gyenge lángon, alátéten pároljuk. A húst kétszer daráljuk át, hogy egészen finom legyen, majd a finomra reszelt hagymát, sót, borsot, csipetnyi szódabikarbónát adjuk hozzá. 2 tojással jól gyúrjuk össze. Ha a massza teljesen összeállt, húsgolyókat formálunk belőle, egyenként ráhúzzuk őket a nyársakra, és szétlapítjuk. (Hogy véletlenül se váljanak le a nyársról, esetleg átkötözhetjük cérnával is.) Faszénparázson megsütjük. Sütés közben ajánlatos vajjal megkenegetni a húsfalatokat, hogy ne száradjanak ki, s hogy ízletesebbek legyenek.
Néhány paradicsomot nyársra tűzünk, és ugyanúgy faszénparázson átsütjük.
Tálaláskor minden tányérba 2 dkg vajat teszünk, rárakjuk a forró rizst, személyenként 1-2 nyers tojás sárgáját, s azonnal jól összekeverjük. Az így elkészített rizst a forró nyársonsülttel fogyasztjuk. Sült paradicsomot, zöldhagymát, savanyúságot adunk mellé.
Iránban ez az étel a legnépszerűbbek közé tartozik. Olyan éttermek is vannak, ahol csak különféle cselo-kebabokat szolgálnak fel.
Hozzá üdítő italként dughot szolgálnak fel: 1 dl joghurtot 2 dl szódavízzel felengedünk, sóval, mentafűvel ízesítünk.