ZÖLD PARADICSOM DIÓVAL
Hozzávalók:
50 dkg zöld paradicsom
10 dkg dióbél
6-8 szál petrezselyemzöldje, ugyanennyi korianderzöld, zellerlevél, bazsalikom és kapor
2-3 gerezd fokhagyma
1/2 csípős, csöves paprika
2 evőkanál borecet
2 kávéskanál só
5 dkg vaj vagy 2-3 evőkanál olaj
Az alaposan megmosott paradicsomokat keresztben elvágjuk úgy, hogy ne essenek szét. Az apróra vágott petrezselyemzöldet, korianderzöldet, zellerlevelet, bazsalikomot és kaprot megsózzuk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, csípős, csöves paprikát, és összekeverjük. Az így kapott masszát beletesszük a félbevágott paradicsomokba, rácsukjuk a tetejüket, és serpenyőbe téve, fedő alatt egy kis vajon vagy olajon megpároljuk. A dióbelet egy gerezd fokhagymával, egy szál korianderzölddel, csípős, csöves paprikával és sóval együtt összetörjük vagy húsdarálón ledaráljuk, majd hozzáöntünk egy kevés borecetet. A keverékkel alaposan bekenjük a megpárolt paradicsomokat, és tányérra helyezzük őket. Az összetört (ledarált) dióból kisajtolt olajjal meglocsolva tálaljuk.