Tartalomjegyzék

SZACIVI

Hozzávalók:

2-2,5 kg-os tyúk, pulyka vagy kacsa
30 dkg dióbél
30 dkg hagyma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál szuneli vagy curry
1 evőkanál adzsika
1/2 teáskanál őrölt bors
1-1 teáskanál őrölt fahéj és őrölt szegfűszeg
2-3 tojássárgája
1-2 evőkanál borecet vagy gránátalma leve
1/2 csípős, csöves paprika
2 gerezd fokhagyma
1-2 kávéskanál őrölt sáfrány
1,5 kanál só

A megtisztított és megmosott szárnyast egészben beletesszük egy fazékba, forró vízzel felöntjük, és félig megfőzzük. Ezután kivesszük a fazékból, kívül-belül besózzuk, és tepsibe téve készre sütjük. Ezután elkészítjük a szacivimártást. A húslébe beleszórjuk az apróra vágott hagymát, és föltesszük a tűzhelyre főni. A dióbelet a fokhagymával, sóval és a csípős, csöves paprikával összetörjük vagy diódarálón ledaráljuk, hozzáadjuk az őrölt borsot, a fahéjat, a szegfűszeget, az őrölt koriandert, a sáfrányt, szunelit vagy curryt és az adzsikát, felöntjük egy kevés húslével, a kapott masszát beleöntjük a húslébe, és tizenöt percig főzzük. Ezt követően hozzáadjuk az ecetet vagy a gránátalma levét, még öt percig főzzük, és levesszük a tűzről. A tojások sárgáját külön kikeverjük egy kis kihűtött szacivimártással, majd állandó keverés mellett beleöntjük a még forró mártásba. A megsült szárnyast feldaraboljuk, belerakjuk egy tálba, leöntjük a forró mártással, és kihűtjük. Hidegen tálaljuk. Forró gomit (kukoricakását) vagy mcsadit (kukoricalepényt) adunk mellé.