Tartalomjegyzék

TÖLTÖTT PADLIZSÁN (Dolmeje bademzsan)

 

Hozzávalók:

4 padlizsán
30 dkg darált marhahús
1 hagyma
3 paradicsom
7 dkg sűrített paradicsom
2 csokor petrezselyemzöldje
1 kávéskanál borsikafű,
bazsalikom,
őrölt bors és curry
1 teáskanál só
2 dl olaj
A fokhagymás joghurthoz:
2 dl joghurt
2-3 gerezd szétnyomkodott fokhagyma

A padlizsánok hasát egy kissé vágjuk fel. Tegyük őket egy-két percre forró, sós vízbe. Miután kivettük a vízből, vágjuk ketté, s távolítsuk el belőle a magvakat.
A töltelékhez a darált marhahúst, az apróra vágott hagymát, a hámozott, apróra vágott paradicsomot, borsikafüvet, bazsalikomot, petrezselyemzöldet, sót, borsot, curryt keverjük össze, s kevés olajban süssük át. A padlizsánokat töltsük meg töltelékkel, s a paradicsomszeleteket tegyük a tetejükre. A sűrített paradicsomot egy kevés vízzel hígítsuk fel, s öntsük rá a padlizsánokra. Körülbelül 30-40 percig lassú lángon főzzük.
Fokhagymás joghurttal fogyaszthatjuk. A joghurtot keverjük össze a szétnyomkodott fokhagymával, sózzuk meg.