Tartalomjegyzék

HÚSGOMBÓCOK TEBRIZI MÓDRA (Kufte-tebrizi)

 

Hozzávalók:

40 dkg darált marhahús
10 dkg rizs
15 dkg sárgaborsó
1-1 csomó petrezselyemzöldje,
metélőhagyma,
tárkony
2 nyers tojás
1 hagyma
7 dkg sűrített paradicsom
1 erőleveskocka
2 nagyobb burgonya
1 kávéskanál borsikafű,
borsmenta,
bazsalikom,
kurkuma,
curry és őrölt bors
1 teáskanál só
2 kemény tojás
pár szem aszalt szilva
fahéj
5 dkg vaj

A marhahúst megdaráljuk. 10 dkg rizst és 15 dkg sárgaborsót külön-külön sós vízben félig megfőzünk. A hússal együtt az egészet újra átdaráljuk. Borsikafűvel, borsmentával, bazsalikommal, kurkumával, curryvel, sóval, borssal fűszerezzük. Hozzáadunk apróra vágott petrezselyemzöldet, metélőhagymát, tárkonyt és 2 db nyers tojást. Az egészet jól összedolgozzuk. A húsmasszából narancs nagyságú gombócokat formálunk. JA gombócok közepét ujjunkkal benyomjuk, s a mélyedésbe tetszés szerint fél kemény tojást vagy aszalt szilvát helyezünk el. Fahéjjal meghintjük. Újra összegömbölyítjük, félretesszük. Egy fej reszelt hagymát vajban megpirítunk, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, négy pohár vizet és egy erőleveskockát. Amikor felforrt, belehelyezzük a gombócokat. Két nagyobb burgonyát négy-négy részre vágunk, s a gombócok mellé rakjuk őket. 30-40 percig lassú lángon főzzük.
Friss zöldsalátát tálalunk mellé.