Tartalomjegyzék

DIÓVAL TÖLTÖTT PADLIZSÁN

Hozzávalók:

1 kg padlizsán
1 pohár (kb. 12 dkg) dióbél
1-2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt sáfrány
2 csomó petrezselyemzöldje
2-3 szál korianderzöld
2 szál apróra vágott zellerlevél
2 szál apróra vágott bazsalikom
1 evőkanál borecet vagy gránátalma leve
3-4 karika csípős, csöves paprika
3 kávéskanál só

A megmosott, kocsányuktól megtisztított padlizsánokat hosszában bevágjuk, beletesszük egy lábasba, és annyi vizet öntünk rájuk, hogy csak félig fedje be őket. 20-30 percig főzzük. Ügyeljünk arra, hogy szét ne főjenek. A megfőtt padlizsánokat kivesszük a lábasból, sorba rakjuk őket egy deszkalapon, rájuk teszünk egy másik deszkalapot, és arra valamilyen nehezéket téve vagy kézi erővel kinyomjuk belőlük a vizet. A dióbelet a fokhagymával és a sóval együtt összetörjük vagy húsdarálón ledaráljuk, majd tetszés szerint kisajtoljuk belőle az olajat. Az összetört, megdarált dióbélhez hozzáadjuk a fűszereket, valamint a borecetet vagy a gránátalma levét, és alaposan összekeverjük. Ezzel a masszával megtöltjük a kinyomott padlizsánokat, és kívülről is jól bekenjük őket. Tálalás előtt leönthetjük a dió olajával, és meghinthetjük gránátalmaszemekkel.