Tartalomjegyzék

SASLIK-BASZTURMA

Hozzávalók:

50 dkg bélszín
2 hagyma
2-3 szál zöldhagyma
1-2 evőkanál borecet
1 babérlevél
4-5 szál petrezselyemzöldje
1 kiskanál őrölt bors
2 kávéskanál só

A húst kockákra vágjuk, és beletesszük egy porcelántálba vagy zománcozott edénybe. Rászórjuk az apróra vágott hagymát, ráöntjük az ecetet, beletesszük a babérlevelet, megsózzuk, megborsozzuk, és két-három órára hideg helyre tesszük.
A húsdarabokat nyársra húzva parázs fölött sütjük. Tálaláskor apróra vágott zöldhagymával és petrezselyemzölddel díszítjük.

BÁRÁNYHÚSBÓL VAGY DISZNÓHÚSBÓL
KÉSZÜLT SASLIK PADLIZSÁNSASLIKKAL

Hozzávalók:

50 dkg disznó- vagy bárányhús
személyenként 1 közepes nagyságú padlizsán
farokfaggyú
2-3 szál zöldhagyma és menta
1/2 kávéskanál őrölt bors
2 kávéskanál só

A húst kockákra vágjuk, megsózzuk, felhúzzuk a nyársra, és parázs fölött állandóan forgatva megsütjük. Körítésként padlizsánsaslikot adunk mellé. A padlizsánokat hideg vízben megmossuk, a kocsányát levágjuk, majd késsel hosszanti irányban nem túl mélyen bevágjuk. A nyílásba megsózott, megborsozott farokfaggyút, valamint ízlés szerint apróra vágott korianderzöldet, petrezselyemzöldet, mentát teszünk. Az így elkészített padlizsánokat keresztben felhúzzuk a nyársra, és parázs fölött puhára sütjük. A padlizsánokat először a bevágott oldalukon sütjük meg.