Alföldy Jenő József Attila díjas irodalomtörténész

"Az a komolyság, amellyel Oláh Tamás erre a végtelenül igényes mesterségre adta a fejét, minden írásában meggyőz arról, hogy nem döntött hiábavalóan."

"Jó önismerettel s az irodalom korunkbeli gondjainak ismeretében végzi munkáját. A hazai, a világtörténelem s a közélet ügyeit – Illyés Gyula szavával: a közügyeket – szigorú kritikával és erkölcsi érzékkel, zsurnalisztikus panelektől tartózkodva, eredeti, képekben gazdag stílussal fejezi ki. A dolgokról intellektuális felkészültséggel, a költészet látomásos képeivel és személyes indulattal szólal meg. Expresszív nyelvezete sokrétű költői tájékozottságra vall. Részben stílusa, részben hivatkozásai alapján többek közt Babits, Kosztolányi, Dante, Shakespeare, Rónay György, Weöres, Rimbaud, az Ulyssest író Joyce és más klasszikusok hatottak rá. Műveltsége és érdeklődése kiterjed a modern természettudományokra, melyek markáns nyomot hagynak költői világán. Meggyőződésem, hogy nem tekintendő az irodalom outsiderének; késői pályakezdése ellenére gondosan építkező, érett költőnek és professzionista tanulmányírónak tartom. Formavilága főként a klasszicizálódott expresszionizmushoz áll közel, gondolatisága pedig a magyarság sorsáért aggódó, emberséges közösségi érzéseket támasztja alá. A szabad verset természetes formaként kezeli, tisztában van a gondolatritmusokkal, a szabadon kezelt hagyományos alakzatokkal, de szabályos szonettkoszorút is találunk Üzenet című kötetében (2015). Ebben a könyvében előrelépést látok abban, hogy a verseskönyv szerkezetét szorosabb tematikus ciklusokra tagolta. Áttűnések című kötetében figyelemre méltó darabokat találunk egyebek közt az 56-os hősökről (Ítélet végrehajtva), a pénzmágnások mindenhatóságáról (Pénz, pénz, pénz), a számítógépes világ „Küklopsz-szemének” veszélyeiről (Engem figyel), az eltömegedesedés légköréről (Arcok a tömegben), de az intim érzelmi és lelki életéről is megnyerően nyilatkozik meg (pl. Rólad szól minden).”

 Versíráshoz  (is) kell a biztatás.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Újdonságok

 • Kagylók

  Szélillatok tágították
  a kékség terét,
  az ég fehér fedői mögül
  a nap zápora ömlött a sekély vízre.

  Tengeri, Rendszerhéj, Kagyló, Minta

  Bővebben ...  
 • A kitörés pszichózisa

  A Gilgames-eposz mélyrétegeiről

  Történelmi előzmények

  1872 novemberében George Smith angol asszirológus a British Museum archeológiái anyagában a Bibliából ismerős szöveg­részletre bukkant: „Niszir hegyén megállt a hajó, Niszir hegye megállította a hajót, nem hagyta mozdulni… A hetedik nap érkeztével elengedtem egy galambot. A galamb elrepült, de nem akadt száraz helyre, nem volt, hát visszatért…” A töredékek alapján megállapította, hogy egy addig ismeretlen verses epikai művet fedezett fel, amelynek egy Gilgames nevű hérosz a főalakja.

  Bővebben ...  
 • Helyett

  Cukor helyett melasz, citrom helyett citrompótló, tea helyett planta, narancsszörp helyett Bambi, koksz helyett lignit, brikett helyett széniszap, kakaó helyett címet, gyújtós helyett TÜKER-alágyújtós, májpástétom helyett tepertő, csokoládé helyett nugát, sütemény helyett kukoricamálé, mandula helyett tökmag, mogyoró helyett tányérica, sonka helyett párizsi, rántott hús helyett rántott tök, húsleves helyett tökleves, vécépapír helyett újság, Bővebben ...  
 • Elérni, elérni...

  A vonat rohant, menekült
  a vastag sötétségből,
  a napfelkelte
  szédülete vonzotta,
  hajszolta magát,
  más akart lenni,
  szabad és győztes,
  aki utoléri és elfogja
  a nyújtózkodó
  sugarak,
  a hajnal nélkülözhetetlen
  kellékeinek valamelyikét.

  Képtalálat a következőre: „vonat tengerparton kép”

  Bővebben ...  
 • Szerkesztőség

  A friss lap még nyomdaszagú,
  telis-tele bölcs és érett képletekkel,
  őshonos virágok,
  jóllakott csillagok képeivel.
  Okos ábrák, meredek görbék,
  szabadon keringő űrhajók,
  a vasalt ismeretek terítik be
  panasszal teli színes éveimet.

  Bővebben ...  
Scroll to top