Tartalomjegyzék

ZÖLDSÉGSALÁTA (Jaszai no moti-avaszé)

A japánok étkezéskor többféle salátát is fogyasztanak egyszerre. Ecettel, sózva vagy szójaszósszal meglocsolva készítik őket. Nagyon ízletes és különleges a zöldségsaláta, amelyet Japánban elő- vagy utóételként is szívesen fogyasztanak.

Hozzávalók:

1 padlizsán
2 evőkanál olaj
2 evőkanál szójaszósz
2 kávéskanál ételízesítő
1 1/2 evőkanál cukor

A padlizsánt vágjuk 5x3 cm-es darabokra. A külső héját rácsszerűen vagdossuk be. Áztassuk fél órán át hideg sós vízben, majd teljesen szárítsuk meg, vagy töröljük szárazra. Tegyünk olajat a serpenyőbe, forrósítsuk fel. Tegyük bele a padlizsánt, takarjuk le a serpenyőt fedővel, és 3-4 percig pároljuk.
Készítsünk szószt 1 dl csirkehúslevesből, 3 evőkanál cukorból, 1 evőkanál mirinből vagy 1 evőkanál édes sherryből, 1 kávéskanál sóból. Virág formájú süteményszaggatóval aprítsunk szét 1 sárgarépát, majd kevés vízzel tegyük fel pár percig párolódni. Mikor megpuhult, öntsük le róla a vizet, és csepegtessük le. Öntsük rá a szószt, és főzzük ismét lassú tűzön körülbelül 10 percig.
Sós vízben főzzünk puhára 10 dkg spárgát, csöpögtessük le és vágjuk ketté keresztben, ferde vonalban. Ízesítsük kevés szójával vagy egyéb fűszerekkel.
Ízlésesen helyezzük el egy tálon a padlizsánt, a répát és a spárgát. Melegen tálaljuk fel.