Jegyzet

„De hát miért is van annyiféle nyelv a világon? A költő csak néz és csodálkozik.

Bővebben: Az anyanyelv nemzetközi napja

„Egy férfi állt Észak-Alabama egyik vasúti hídján és nézte maga alatt a húsz láb mélységben sebesen futó vizet. Keze a hátán, csuklóját összekötötték. Szoros kötél hurkolta a nyakát. A kötelet vastag keresztgerendára erősítették a férfi feje fölött, lazán megereszkedő része a térdéig lógott…”

Bővebben: A Bagoly-folyó

Polgár vagyok, citoyen. Nem érzem jól magam olyan világban, ahol valakit meggyaláznak, megjelőlnek, kijelőlnek.  Sem olyanban, ahol rátermettség helyett az egykori megalázottak, megjelöltek, kijelöltek sértetsége diktál. Gergely Ágnes Közép-Európa ígéret volt (Balassi Kiadó, 1994, 159. oldal)

1956. november 4.

Magyarok!

Nagy Imre miniszterelnök a hajnali szovjet tárgyaláskor a szovjet követségre ment a tárgyalások folytatására, és onnan visszatérni nem tudott. A reggel összehívott minisztertanácson a Parlament épületében tartózkodó Tildy Zoltánon kívül már csak B. Szabó István és Bibó István államminiszter tudott megjelenni. Mikor a Parlamentet a szovjet csapatok körülfogták, Tildy államminiszter a vérontás elkerülése végett megállapodást kötött velük, mely szerint ők megszállják az épületet, a benne levő polgári személyek pedig szabadon távozhatnak. Ő, a megállapodáshoz tartva magát, eltávozott. Az Országgyűlés épületében egyedül alulírott Bibó István államminiszter maradtam, mint az egyedül törvényes magyar kormány egyetlen képviselője.

Ebben a helyzetben a következőket nyilatkozom:

Bővebben: Bibó István kiáltványa
Scroll to top